Anja-Tuulikki Huovinen: Kulttuurivientiä vahvistetaan myös uudella hallituskaudella

Edellisellä hallituskaudella toteutettiin Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelma. Sen loppuraportti on nimeltään Kulttuurivienti näkyy, uudistaa ja vaikuttaa. Ohjelma toteutettiin eri ministeriöiden ja kulttuurin toimijoiden yhteistyönä.  Hanke kuului edellisen hallituksen ohjelmaan, jonka mukaan luovaa taloutta haluttiin vahvistaa ja kulttuurin kansantaloudellista merkitystä lisätä edistämällä kulttuurivientiä ja kulttuuriyrittäjyyttä.

Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa tavoitteena on jatkaa kulttuurin toimialojen nostamista tunnustetuiksi vientialoiksi muiden vientialojen joukkoon. Uudessa hallitusohjelmassa todetaan, että kulttuuriyrittäjyyttä ja luovien alojen työpaikkojen syntymistä tuetaan. Kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista edistetään ja ulkomailla toimivien kulttuuri-instituuttien roolia kulttuuriviennin toimijoina vahvistetaan.

Valtionhallinnon taholla kulttuurivientiin liittyy paljon taloudellisia tulosodotuksia. Ollessani mukana edellisen ohjelman valmistelussa, olen kokenut tärkeänä pitää esillä myös kulttuurivaihdon ja kansainvälisen yhteistyön merkitystä, koska näillä on museoiden näkökulmasta kulttuuriviennissä keskeinen sija. Museoiden toiminnassa on paljon erilaista kansainvälistä kontaktipintaa, josta ei tiedetä. Nämä kansainväliset yhteydet pitäisi tehdä näkyviksi ja tilastoitaviksi. Onnetonta on, ettei monista ulkomaille viedyistä näyttelyistä ole saatavissa edes kävijälukuja. Useat kansainväliset yhteistyökuviot jäävät museoalalta kirjaamatta ja tuntemattomiksi. Tässä olisi tehtävä parannusta. Esimerkiksi kulttuuriviennin tilastoissa komeilevat suomalaisen kirjallisuuden osalta yksittäisten kirjailijoiden ulkomaiset vierailut ja kuulijakunta. Monen muunkin taiteen ja kulttuurialan tilastoluvut ovat mittavat verrattuna museoiden tämänhetkisiin nollalukuihin. Museoliitto kerää säännöllisesti tietoja tapahtumista, ja seuraavalla kulttuurivientiä koskevalla tilastointikaudella olisi museoiden erilaiset kansainväliset yhteydet ja toimet saatava myös opetus- ja kulttuuriministeriön tilastoissa näkyviksi.

Suomen museoliiton pääsihteeri Anja-Tuulikki Huovinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: