Kimmo Levä: Kansainvälisyys, globaalisuus ja itsetunto

Angry Birds –yhtiö Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka lataa uusimmassa Kauppalehti Optiossa (12/2011) , että jos ei päätä tehdä maailman parasta ei kannata tehdä ollenkaan.  Vesterbacka ja Rovio elävät niin kuin opettavat. Angry Birds on maailmanlaajuinen brändi ja monilla palkinnoilla huomioitu. Rovio ja sen taustavoimat edustavat sitä asennetta ja taitoa, jota myös museoiden on tulevaisuudessa osoitettava.

Meidän on unohdettava perinteinen kaava, jossa ensin yritetään saavuttaa menestystä kotikonnuilla ja sen onnistuttua, tehdään kansainvälistymissuunnitelma. Globaalissa toimintaympäristössä ei ole sen enempää kansainvälistymistä kuin kansallistakaan toimintaa. On vain välistymistä ja toimintaa, jossa ymmärretään ihmisten halut ja kansallista rajoista riippumattomat tarpeet.

Tarjota tai hakea maailman parasta edellyttää ennen muuta hyvää itsetuntoa. ”Meillä on maailman paras” tai ”meille ei kelpaa kuin maailman paras” asenteeseen ei liian usein museosektorilla törmää. Tässä mielessä hyvä hanke ja toivottavasti itu uudesta otteesta on Helsingin Guggenheim –museo. Jos osaamista ostetaan, ostetaan sitten maailman parasta. Seuraava luonteva siirto on, että jokin tai jotkin suomalaiset museot päättävät tehdä jotain maailman parasta ja maailmalle.

Nyt on aika luoda ja todeta, että Louvre Mona Lisoineen taitaa olla hieman passé.

Kimmo Levä

Museonjohtaja, Mobilia; Suomen museoliiton pääsihteeri 1.10.2011 alkaen

Mainokset
2 comments
 1. Hei Kimmo ja lukijat,
  no nyt on mahdollisuus törmätä.
  Meillä on nimittäin maailman paras Teatterimuseo. Viime aikoina ovat ideoita oman konseptinsa kehittämiseen käyneet hakemassa saman alan erikoismuseolaiset Krakovasta Jekaterinburgiin, kansainväliset näyttelyvieraat jättävät wau-palautetta, saksalais-suomalaisten kulttuuritoimijoiden kanssa neuvotellaan ja Tukholmassa ollaan kiinnostuneita vasta tekeillä olevasta Viva Vivica -näyttelystä.
  Kunhan vielä saamme Guggenheim-kaliiperin rahoittajat kiinnostumaan niin a vot, kansainvälistä esittävien taiteiden näyttely- ja tietokeskusta pykäämään! Kyseessähän on samalla suomalais-eurooppalais-pohjoismais-slaavilaiseen identiteettiin ja yhteiskuntatajuun erittäin vahvasti vaikuttanut esittävien taiteiden taiteenala, jota lähes joka toinen harrastaa ja hyvin moni tekee tai haluaisi tehdä ammatikseen!
  Puhumattakaan siitä, että teatterialan tekijöiden kansainvälisyys on välitöntä, runsasta, syvällisen sivistynyttä, ruohonjuuritasolla jatkuvaa ja taiteenalan kehityksessä näkyvää.Ja donquijotemaisen sitkeetä, mitä tulee niihin, jotka lainsuojattomina etsivät paikkaansa kultuurin kentällä ja tiloissa sekä onnistuvat merkittävästi vaikuttamaan yleisöön tässä ja nyt, elävässä kontaktissa siellä missä ihmiset liikkuvat, rakennuksissa tai ei.
  Puhumattakaan siitä, että teatterin visuaaliset taiteenalat runsaslahjaisine luovine tekijöineen vaikuttavat vahvana monipuolisuuden juonteena, lähteenä ja sisarlajina myös kuvataiteessa, muotoilussa, innovatiivisessa tilasuunnittelussa, sisustuksessa, valaistuksessa ja äänimaailmoissa, muoti- ja tekstiilisuunnittelussa.
  Lavastus- ja pukutaiteen tutkimusalat kehittyvät aktiivisesti, valo- ja äänisuunnittelu ottavat tehokkaasti haltuun uutta tekniikkaa ja kansainvälistä areenaa.
  Tähänpä kannattaa sijoittaa!
  Sitkeesti, 8 hengen vakituisella henkilökunnalla ratsastamme valtakunnallisessa tehtävässämme kansainvälisen huipputaiteen saralla!

  Keep it strong, museoala on monin tavoin rikasta.

  Helena Kallio
  Museonjohtaja
  Teatterimuseo
  Kaapelitehdas
  http://www.teatterimuseo.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: