Johanna Tuukkanen: ANTI – Contemporary Art Festival

Kansainvälisyys on ollut ANTI – Contemporary Art Festivalilla läsnä ihan ensimmäisestä suunnittelupalaverista lähtien. Halusimme tehdä tapahtumasta kansainvälisen ja avata avoimen teoshaun kansainvälisesti kaikille. Jo ensimmäinen haku vuonna 2002 osoitti, että aika- ja paikkasidonnaisen nykytaiteen tapahtumista ja rakenteista oli huutava pula. Aika pian hahmottui myös se tosi asia, että ANTI on maailman ainoa festivaali, joka keskittyy ainoastaan paikkasidonnaisten teosten tuottamiseen julkisissa tiloissa – ja on käsittääkseni edelleen ainoa. ANTI-festivaalin tunnettuus ja ainutlaatuinen maine on levittäytynyt laaja-alaisesti eri puolille maailmaa, ja teosehdotusten määrä on kasvanut tasaisesti nykyiseen noin 400 vuodessa. Näistä suurin osa tulee Suomen ulkopuolelta.

Jo ensimmäisinä vuosina festivaali herätti kiinnostusta myös kansainvälisissä toimittajissa, ja artikkeleita ilmestyi alan julkaisuissa eri puolilla maailmaa. Henkilökohtaisesti olen pitänyt tärkeänä verkostoitumista live art –taiteen festivaalien ja alan muiden organisaatioiden kanssa. Resurssien niukkuuden vuoksi tein alkuvuosina harvakseltaan täsmäiskuja kansainvälisille festivaaleille, joilla opin tuntemaan paitsi alan muita organisaattoreita ja kuraattoreita, myös valtavasti taiteilijoita eri aloilta.

Vuosien mittaan alkoi muodostua kiinteä eurooppalainen kuraattoreiden verkosto, joka jakoi kiinnostuksen live art –taiteen kehittämiseen. Vuonna 2006 minulta kysyttiin ANTI-festivaalin kiinnostusta lähteä mukaan EU:n Kulttuuriohjelman hankehakemukseen. Pienenä yhdistyspohjaisena organisaationa, joka oli suunnitellut yhden ESR-hankkeen, mutta jonka hallinnoitsijaksi meillä ei ollut riittävästi taloudellista uskottavuutta, oli ilmiselvää, että vain yhteistyön kautta ANTI-festivaalin olisi mahdollista päästä mukaan hankkeisiin, joiden avulla pystyisimme tuottamaan laajempaa ohjelmistoa.

Tällä hetkellä ANTI on neljättä vuotta mukana A Space for Live Art –hankkeessa ainoana suomalaisena ja pohjoismaisena kumppanina. Hanke päättyy vuonna 2013, mutta vuosi 2012 on ANTI-festivaalin viimeinen ohjelmisto osana ASFLA-hanketta.

Vuonna 2009 ANTI-festivaalilla vieraili brut Viennan ja Inbetween Time –festivaalien taiteelliset johtajat, jotka innostuivat paikkasidonnaisesta live art –taiteista niin paljon, että lähtivät suunnittelemaan hanketta kaupunkikeskustojen ulkopuolille sijoittuville viheralueille toteutettavan ohjelmiston ympärille. Näin sai alkunsa UP TO NATURE –hanke, jossa on mukana neljä järjestäjää ja Maska-kustantamo Sloveniasta.

Hankkeet tarjoavat mahdollisuuden paitsi yhteistyöhön, myös vertaistukeen. Kansainvälisyys ei ole ollut itse tarkoitus, vaan se on tapa sijoittua osaksi live art –yhteisöä, joka on kansainvälinen ja monikulttuurinen. Jos ANTI etsisi kumppaneita vain Suomesta tai haluaisi olla alansa paras vain kansallisessa vertailussa, se olisi mielestäni lyhytnäköistä eikä kovin kiinnostavaa. ANTI on sitoutunut myös tuomaan esille suomalaisia taiteilijoita kansainväliselle kuraattoriverkostolle, joka vierailee ja aktiivisesti seuraa ANTI-festivaalia. Hankkeiden puitteissa esittelemme ja ehdotamme useita suomalaisia taiteilijoita kumppaneiden ohjelmistoihin ja tapahtumiin – olemme toisin sanoen pitkään tehneet suomalaisen nykytaiteen vientiä ja promootiota ja konsultoimme säännöllisesti kansainvälisiä ohjelmistosuunnittelijoita suomalaisista kiinnostavista tekijöistä.

ANTI – Contemporary Art Festival

Taiteellinen johtaja

Johanna Tuukkanen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: